zondag 9 februari 2014

Recensie Bug / Jakop Ahlbom

Zwarte komedie over spionerende bladluizen


Bram Coopmans en Tamar van den Dop. Foto Sanne Peper
 
 
 
 
 
 
 
 


Kermend trekt Peter met een enorme knijptang zijn eigen kies. Terwijl het bloed nog uit zijn mond gutst, onderzoekt hij de tand onder een microscoop. Miljoenen beestjes!
De gedeserteerde soldaat is ervan overtuigd dat een leger bloedzuigende bladluizen hem van binnenuit opeet. De Amerikaanse regering en de CIA implanteerden hun eitjes in een haarzakje onder zijn kies. Volgens zijn dokter leidt Peter echter aan “paranoïde wanen met schizofrene tendensen”.

In de zwarte komedie Bug (1996) laat de Amerikaanse toneelschrijver Tracy Letts de waarheid ingenieus in het midden en zet hij de toeschouwer herhaaldelijk op het verkeerde been. De toneeltekst past daarmee als gegoten bij het theateridioom van mime-regisseur Jakop Ahlbom, die in zijn beeldende voorstellingen ook graag laveert tussen waan en werkelijkheid.

In zijn Bug laat Ahlbom mysterieuze armen de eenzame hoofdrolspelers omarmen en kriebelen, benauwende muren naar elkaar toeschuiven en projecteert hij videoclips met dreigende bloedmonsters. Net als in zijn vorige voorstellingen speelt alles af in eenzelfde schemerdonkere kamer, waarin een radio broeierige americana van Alamo Race Track speelt.
In tegenstelling tot dat eerdere werk is deze voorstelling wel opvallend sober. Ahlbom kiest voor het eerst voor een bestaand toneelstuk en cast daarvoor meer tekst- en filmacteurs dan acrobatische mimers. Bram Coopmans speelt ingeleefd een snel pratende, steeds angstigere Peter. Tamar van den Dop wordt met nerveuse rokerstrekjes een eenzaam en kwetsbaar barmeisje dat zich totaal verliest in Peters wereld.

Samen slaan ze steeds obsessiever om zich heen en krabben ze hun huid tot bloedens toe stuk. Hun subtiele spel past daarbij een spannende sciencefiction film, hun steeds grotesker wordende strijd een aanstekelijke komedie. Trouwens nog nooit zoveel publiek zien overvallen worden door plotselinge jeuk.
Bug door Jakop Ahlbom. Gezien: 8/2 Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 18/5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten