donderdag 9 januari 2014

Interview overname Theater De Engelenbak

Frascati betrekt oude Engelenbak

„Er wordt de laatste tijd al genoeg over talentontwikkeling gesproken, wij willen het nu vooral doen”, zegt Mark Timmer, artistiek directeur van Frascati. In voormalig amateurtheater De Engelenbak in de Amsterdamse Nes begint Frascati „een low profile ontmoetingsplek voor de allernieuwste generatie theatermakers”. Vanavond opent dit Frascati 4 zijn deuren.

Slechts een bescheiden feestje mag de opening luister bijzetten. „Onder ons motto ‘niet lullen, maar poetsen’ organiseren we bewust geen bobomoment met een toespraak van de wethouder”, zegt Timmer. Liever presenteert hij enkele voorstellingen van het Fraslab, een project van Frascati waarbij net afgestudeerde theater- en dansmakers in drie weken tijd een korte proeve voor publiek ontwikkelen.

Ook de rest van de programmering van Frascati 4 zal louter uit de nieuwste lichting theatermakers bestaan, zoals toneelschoolstudenten en de nieuwkomers van het eigen Productiehuis Frascati. De Amsterdamse Theaterschool wordt daarbij inhoudelijk een belangrijke partner. De bestaande drie zalen van Frascati verderop in de straat blijven gereserveerd voor de meer gearriveerde makers uit het productiehuis en gezelschappen als Wunderbaum en Dood Paard. Timmer: „Als het oude Frascati Off Broadway is, is Frascati 4 Off Off Broadway.”

Naast voorstellingen, gaat Frascati 4 ook debatten, workshops en lezingen organiseren. Het is de bedoeling dat de makers daarin zelf steeds meer initiatief gaan nemen. „We willen ze uitdagen om mee te denken over het theater van de toekomst en zullen de sleutel daarvoor letterlijk uit handen geven”, zegt Timmer. Het jonge theatercollectief De Theatertroep heeft al toegezegd het café te gaan exploiteren. In februari opent het er een „hang-out voor jonge kunstenaars en theaterstudenten”. Het wordt volgens Timmer „een low profile, anti-kraakachtige ontmoetingsplek. Zonder keuken en met bier uit flesjes.” De nieuwe naam wordt De Richel, theaterjargon voor de goedkoopste plaatsen in een theater, tevens een synoniem voor de engelenbak.

Theater De Engelenbak moest op 1 januari vorig jaar zijn deuren sluiten; De gemeenteraad nam het theater niet op in het nieuwe Kunstenplan. Tot die dag hadden er 37 jaar lang semiprofessionele theatermakers gerepeteerd en opgetreden. Dat voel je volgens Timmer nog aan alles. „Deze plek ademt theater. Er zitten overal verhalen achter verscholen.” Hij wijst op een verborgen trap waarlangs de directie tot op het laatste moment de zaal in kon glippen en een zelf getimmerd uitklapplankje voor flyers.
Frascati is als nieuwe huurder dan ook niet van plan het theater te gaan verbouwen. „Het verkeert nog in een fantastische staat en voor een nieuwe inrichting in onze huisstijl hebben we geen geld.” Net als de programmering en het café, mag Frascati 4 van Timmer ook best „iets anti-posh en anti-establishment” uitstralen. „We willen er alle behalve een nieuw officieel instituut van maken.” 

Het gebouw blijft eigendom van de gemeente. Om de huurkosten op te vangen, levert Frascati onder meer zijn dependance op het Wilhelmina Gasthuis Terrein in. Het afscheid van dit zogenaamde Frascati WG was volgens Timmer sowieso al onvermijdelijk. „WG was een gebouw in onttakeling. De verwarming was kapot, er waren weinig technische middelen en omwille van geluidsoverlast verkeerden we in staat van oorlog met de bewonersvereniging.” Het theater lag ook ver verwijderd van het hoofdkwartier van Frascati in de Nes. „Daar zitten naast de drie andere zalen, ook de kassa, publiciteit, directie, administratie en dramaturgen. Het is zoveel fijner om nu met alles in één straat te zitten.”

Een bijkomend voordeel is dat de Nes haar positie als alternatieve theaterstraat versterkt. Met het reeds bestaande Frascati Theater op nummer 63 en het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond op nummer 45 was de straat volgens Timmer al „een belangrijke plek voor nieuwe theatermakers en -ontwikkelingen”. Een Off Off Broadway theater op nummer 71 geeft dat profiel een extra boost.

Fraslab, 9 t/m 18/1 in Frascati 4, Nes 71, Amsterdam. frascatitheater.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten