vrijdag 20 december 2013

Recensie Wat is angst? / Damiaan Denys

Een inspirerend referaat


Basisidee van Denys’ betoog is dat we in Nederland in een angstcultuur leven. We zijn banger dan ooit, beducht voor koolhydraten, aspartaam, mandarijnen, vogelgriep, magnetrons, drones en bomaanslagen. Die angsten werken volgens de hoogleraar verstikkend. We handelen meer uit angst dan uit het verlangen naar plezier. En dat terwijl de meesten van ons op hun tachtigste vredig in bed sterven na een doodsaai leven.

Denys begint zijn voordacht met veel cijfers en krantenkoppen. Daarna zoekt hij steun bij de psychologie, neurobiologie en filosofie, om te eindigen bij de verbeelding en het theater. De hoogleraar geeft veertig lezingen per jaar en is daarmee een ervaren verteller. Mooi taalgebruik, humor en persoonlijke anekdotes geven de voordracht zelfs iets cabaretesk.

Regisseur Bo Tarenskeen deed daarbij enkele theatrale ingrepen. Slim bedacht is de projectie van de literatuurlijst op de vloer na afloop. Mooi hoe de wetenschapper al dansend op blote voeten prikkels in de hersenen verbeeldt. Waarom de regisseur de wetenschapper langzaam van onderhemd tot rokkostuum aankleedt, blijft onduidelijk.

Verder blijft de inbreng van Tarenskeen vrij beperkt. Wat is angst? is in de eerste plaats toch een uit het hoofd geleerde lezing, in een mooi uitgelichte theaterzaal. Wie een theatervoorstelling verwacht, komt daarom bedrogen uit. Maar wie zich voorbereidt op een saaie professor, wordt verrast met een inspirerend en origineel referaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten