zaterdag 5 oktober 2013

'Baantjer - De Cock en de moord in het theater' Niehe Van Lambaart Theaterproducties

Niemand de zaal uit tot de moord is opgelostPeter Römer, Mike Weerts en Peter Tuinman in theaterversie Baantjer“Inspecteur De Cock, met C-O-C-K, en u bent?” De begroeting van de knorrige inspecteur uit de boeken van Appie Baantjer (1923-2010) is volgens acteur, schrijver en televisieproducent Peter Römer inmiddels tot ons cultureel erfgoed gaan behoren. Na 73 boeken, een 123 afleveringen tellende televisieserie, een televisiefilm, tour, speurtocht en museum was er inderdaad weinig ontkomen aan. Inmiddels gaat de inspecteur ook op onderzoek uit in het theater. De première van Baantjer - De Cock en de moord in het theater is maandag in het Amsterdamse DeLaMar Theater.

Römer schreef de tekst en speelt mee als commissaris Buitendam. Zijn leven is nauw met Baantjer verbonden. Hij produceerde de televisieserie op RTL, waarvoor hij zijn vader Piet Römer (1928-2012) castte als De Cock. Sinds de dood van schrijver Appie Baantjer beheert hij zijn gedachtegoed en schrijft hij naast eigen ‘moordromans’ ieder jaar nog twee boeken onder zijn naam. “Ik noem me zelf weleens Baantjers vervanger op aarde”, zegt hij na afloop van een van de eerste try-outs van de voorstelling.

Toen hij gebeld werd door Niehe Van Lambaart Theaterproducties voor een eventuele theaterversie, had hij al een concept in de la liggen. Römer besprak het idee nog met zijn vader. “Hij wilde al lang met De Cock naar het toneel. Het was alleen moeilijk om een geschikte vorm te vinden. Een gewone aflevering in het theater spelen, vond ik een beetje flauw. Het moest wel een meerwaarde hebben ten opzichte van televisie. Uiteindelijk kwam ik op het idee om in het theater zelf een moord te laten gebeuren. Zo konden we een nieuwe stap maken. Helaas is het er niet meer van gekomen met mijn vader. Zijn krachten namen toen al af.”

Baantjer in het Theater gaat van start als een normale theateravond, met een liedjesprogramma van de mooie Suzy One. Als er een lijk gevonden wordt, breekt een ijzige gil haar programma abrupt af. De theatermedewerkers halen inspecteur De Cock, zijn assistent Vledder en hoofdcommissaris Buitendam erbij en niemand mag het theater nog verlaten. In wat volgt, krijgt het publiek een belangrijke rol. “Het publiek bepaalt wie de dader is. Ik laat ze daarvoor dingen zien en horen die Vledder en De Cock niet kunnen opgevangen.” Omdat de toeschouwers elke avond een andere keuze kunnen maken, schreef Römer vijf verschillende eindes.
In de voorstelling doen geen acteurs uit de televisieserie mee. “Victor Reinier, die politiepartner Vledder speelde, zit nu in Flikken Maastricht en was te erg aan mijn vader gehecht. Buitendam-acteur Serge-Henri Valcke zag het niet meer zitten om op zijn leeftijd met een bus te toeren. Hij vond het wel mooi geweest”, zegt Peter Römer teleurgesteld.


Acteur Peter Tuinman speelt nu De Cock. "Een goede keuze", volgens Römer. “Hij heeft de beroemde rol zelf verder ingevuld, maar refereert ook zeker aan het beeld van mijn vader. Elke keer als hij opkomt, krijg ik weer kippenvel. Ik geloof niet in een leven na de dood, maar als er al een geest rond deze productie zweeft, is het er volgens mij een met goedkeuring.”


Aan zelf De Cock spelen, heeft Römer nooit gedacht. “Dat zou profaan geweest zijn. Daar was mijn vader te groot voor. Ik zou het nooit gedaan hebben, zelfs al hadden ze me een gouden Rolls-Royce aangeboden.” Dat hij nu commissaris Buitendam speelt, schrijft hij toe aan het lot. “Toen de productie maar geen Buitendam kon vinden, mailde ik ‘Wanhoop niet, desnoods doe ik het zelf.’ Ze vroegen me meteen of ik het meende.” Zijn acterende zoon Thijs Römer hakte uiteindelijk de knoop voor hem door. Hij vond het idee wel “rock
'n' roll
en hartstikke leuk”. Zelf heeft Thijs de rol van Vledder geweigerd. “Het moet niet allemaal gelinkt worden aan de Römer-dynastie. Dan worden we Familie von Trapp op toneel”, verklaart zijn vader. Vledder wordt nu gespeeld door Mike Weerts (Voetbalvrouwen, Petticoat).

De commissaris is volgens Peter Römer een ontzettend leuk personage om te spelen. “Hij is een soort van nepautoriteit. Hij lost geen moorden op en kan eigenlijk het hele stuk gemist worden. Tegelijkertijd is hij de enige die De Cock een beetje durft tegen te spreken.” Zijn bekende uitspraak ‘D'r uit De Cock!’ laat hij al meteen in het begin van de voorstelling vallen. “Die is natuurlijk kenmerkend voor hun relatie en anders gaan de mensen er op zitten wachten.”
Er komen meer bekende formules terug. “Appie Baantjer drukte mij op het hart dat De Cock nooit vloekt, een wapen draagt of vreemd gaat. Daar heb ik me altijd aan gehouden”, zegt Römer.
Het echte geheim van Baantjer ligt volgens de bewerker aan de meelevende toon. “Uit de pen van Baantjer vloeit gezelligheid en warmte. In tegenstelling tot andere politieseries, gaat het bij Baantjer nooit om spetters bloed, hersenklodders en sperma. Baantjer beschrijft emotionele moorden met veel empathie. Het gaat altijd om karakters en het menselijk onvermogen.” Om die reden hebben we volgens Römer zijn verhalen in ons hart gesloten. “Baantjer is van ons geworden. Het mondharmonicathema van Toots Thielemans uit de serie, roept inmiddels hetzelfde gevoel op als het horen van het volkslied, of het ruiken van Van Nelle koffie.”
Baantjer in het theater, Niehe Van Lambaart Theaterproducties, t/m 22 feb. inl. niehevanlambaart.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten