donderdag 20 juni 2013

Wessel Oostrum en Marijke de Kerf op International Theatre School Festival (ITs) 2013

‘Niet bang voor de toekomst’

Nu begint het echt, met het echte leren in de echte wereld”, zegt afstuderend danser Wessel Oostrum (22, Codarts Rotterdam). Eindelijk kan ik zichtbaar maken wat ik daar al die tijd in Maastricht heb zitten uitvoeren”, vult afstuderend regisseur Marijke de Kerf (22, Toneelacademie Maastricht) aan. Samen met 200 andere dans- en theatertalenten presenteren ze zich op International Theatre School Festival (ITs) voor het eerst aan publiek, professionals en pers. Morgen gaat het jaarlijkse festival in Amsterdam weer van start.

Oostrum probeert zich in de kijker te dansen met ‘The Speech’, een solo die hij vorig jaar al voor een schoolopdracht in elkaar zette. Hij liet zich inspireren door de beroemde speech van Charlie Chaplin uit de film ‘The Great Dictator’.
In vind het mooi en nog steeds relevant hoe hij daarin de wereld probeert te bevrijden van intolerantie en dictatorschap”, zegt Oostrum. In zijn choreografie gaat hij al dansend in dialoog met de tekst.
Ik laat mijn lichaam als een tweede taal spreken. Ik illustreer, verklein en vergroot de boodschap.”

Regisseur Marijke de Kerf zet zich op de kaart met haar afstudeervoorstelling ‘De City’. In de gelaagde tekst van de Engelse toneelschrijver Martin Crimp proberen drie mensen grip te krijgen op hun verwarde bestaan door het bouwen en verdraaien van levensverhalen.
Het stuk zit nogal ingenieus in elkaar. Als je het voor de eerste keer leest, snap je er geen snars van. Ik had wel zin om die puzzel op te lossen”, verklaart De Kerf haar tekstkeuze.
De regie sluit aan bij eerder werk dat ze op school maakte.
Ik werk graag met abstracte en surrealistische beelden, die buiten de realistische ruimte en tijd staan. Vaak vertellen dromen, verzinsels en het onbewuste het meest over onszelf.”

Oostrum en De Kerf maken met hun voorstellingen grote kans op een van de ITs prijzen, die het festival tijdens een afsluitende Award Show zal uitreiken. Oostrum dingt samen met vijf andere choreografen mee naar de ITs Krisztina de Châtel Award, de prijs voor de meest talentvolle choreograaf. De Kerf is een van de negen genomineerden voor de ITs Ton Lutz Award voor de meest veelbelovende regisseur.

Aan de prijzen is respectievelijk 4500 en 3500 euro aan prijzengeld verbonden, die de winnaars moeten besteden aan verdere artistieke ontwikkeling. De ideeën daarvoor liggen bij beide makers al op de plank. Oostrum droomt van een grote groepschoreografie. De Kerf zou graag drie eenakters van Pinter samenbrengen, die ze tijdens haar studie al los van elkaar van eigenzinnige regies voorzag.

Maar ook zonder prijzengeld hebben de makers vertrouwen in de toekomst. ‘The Speech’ van Oostrum werd vorige jaar al opgepikt en geprogrammeerd door enkele theaters. Voor komend seizoen heeft de danser zelfs al een contract binnen bij de Nederlandse choreograaf Nanine Linning, waarbij hij momenteel stage loopt.
Ik heb geluk gehad. Het is nu geen gemakkelijke tijd, maar ik was waarschijnlijk op het juiste moment op de juiste plek.”

De Kerf mocht haar afstudeervoorstelling al bij het Hasseltse Theatermakershuis
De Queeste uitbrengen en liep onder meer stage bij DeLaMar Producties. Toch acht ze de kans klein dat ze meteen bij een groot gezelschap aan de slag kan. Na het wegbezuinigen van de meeste productiehuizen zouden de grote theatergezelschappen de talentontwikkeling van jonge regisseurs overnemen, maar volgens De Kerf is daar voor haar lichting weinig plaats meer.
Ze zijn met de afstuderende regisseurs van vorig jaar al meerjarige trajecten aangegaan.”

Toch zijn er volgens De Kerf absoluut nog mogelijkheden.
Enkele productiehuizen hebben de bezuinigingen overleefd en er schieten best veel nieuwe dingen uit de grond. Ik ben niet bang voor de toekomst. Ik moet gewoon hard mijn best doen, mijn concepten goed leren pitchen en sterk werk afleveren. Ik vind mezelf te jong om nu al als een geslagen hond door het leven te gaan.”


International Theatre School Festival (ITs), 21 tm 28/6, Amsterdam, inl.: www.itsfestivalamsterdam.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten