dinsdag 11 juni 2013

'Proyecto Cineastas' Mariano Pensotti.

Ingenieus filmtheater

Op het toneel staat een houten frame als ‘split screen’: beneden spelen de persoonlijke levens van vier cineasten, boven scènes uit hun vier films in wording. Aanvankelijk lijken beide verdiepingen strikt gescheiden, maar er ontstaan steeds meer parallellen.

In zijn gelaagde ‘Proyecto Cineastas’ laat de Argentijnse regisseur Mariano Pensotti (1973) de dagelijkse levens van enkele filmmakers met veel humor doorwerken in hun films. Een hobbyfilmer bedenkt tijdens zijn ellendige baan bij McDonald’s een gewelddadige thriller rond Ronald McDonald en een ongeneeslijk zieke regisseur gebruikt zijn ziekte ter inspiratie. Andersom zet de verfilming van een wonderbaarlijke terugkeer van een vader een zoektocht naar een echte vermiste in gang.

Met deze voorbeelden stelt Pensotti interessante vragen over de verhoudingen tussen realiteit en fictie. Het unieke aan film lijkt daarbij dat het ons onsterfelijk kan maken, iets waarvoor theater te vluchtig blijft.

De spanning tussen de genres komt terug in de originele vorm. Pensotti vervangt theatrale monologen en terzijdes door voice-overs die vervolgens weer live op het toneel ingesproken worden. Met zichtbare decorwissels onderbreekt hij zijn verder filmisch gemonteerde scènes. En de energieke jonge acteurs spelen realistisch, maar moeten ook dubbelrollen voor hun rekening nemen.

Ook in de tekst filosoferen de acteurs uitgebreid over de complexe relatie tussen theater en film, fictie en realiteit, tijdelijkheid en eeuwigheid. In combinatie met de vier verhaallijnen en simultaan gespeelde scènes, maakt dat ‘Proyecto Cineastas’ een ingenieuze, maar ook erg volle voorstelling. Een die je af en toe als een film nog even zou willen terugspoelen.


Proyecto Cineastas door Mariano Pensotti. Gezien: 7/6 in Frascati Theater, Amsterdam. Holland Festival. Inl.: marianopensotti.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten