vrijdag 24 mei 2013

'Het leven een gebruiksaanwijzing' Jakop Ahlbom

Tot in de puntjes geregisseerde chaos

'Het leven een gebruiksaanwijzing' Foto Sanne PeperIn ‘Vielfalt’ (2006) verdwenen spelers in afvoerputjes en bankstellen. In ‘De Architect’ (2008) sneed een vrouw haar hart uit haar lijf. In ‘Innenschau’ (2010) kroop een man in de vagina van een gigantische opblaaspop en in ‘Lebensraum’ (2012) werd een mechanische robot tot leven gewekt.

De Zweedse mime-regisseur Jakop Ahlbom (1971) maakte de laatste jaren naam met beeldend theater vol met atletische toeren en visuele effecten. Hij won er vorige jaar de VCSD-mimeprijs mee, Nederlandse theaters boeken reprise op reprise en buitenlandse festivals staan in de rij.

Toch gooit Ahlbom het in zijn nieuwe voorstelling ‘Het leven een Gebruiksaanwijzing’ over een meer sobere boeg. „Ik had geen zin om mezelf nog een keer te herhalen. Ik ben een groot fan van Stanley Kubrick en die hanteerde ook in elke film een totaal ander genre. Daarnaast heeft ook niet elk verhaal zoveel spektakel nodig.” zegt hij na een doorloop bij Dansmakers in Amsterdam Noord, waar ‘Het leven een Gebruiksaanwijzing’ vanavond in première gaat.


Een nieuwe vorm vond Ahlbom in de 8-minuten durende animatiefilm ‘Tango’ van de Poolse regisseur Zbigniew Rybczynkir. Die liet verscheidene personen voor de camera een doodeenvoudige handeling uitvoeren, plaatste de filmpjes in loops en plakte die bij elkaar in een steeds drukker wordende huiskamer. Met het intrigerende resultaat won hij in 1983 een Oscar.

Voor zijn live-uitvoering koos Ahlbom uit een mix van professionals, stagiaires en figuranten zeventien „totaal verschillende persoonlijkheden”. Hij laat ze samenkomen in één appartement en daar alledaagse acties herhalen, zoals het roken van een sigaret of het vouwen van vliegtuigjes. Ze staan daarbij voor Ahlbom „symbool voor de dagelijkse sleur, waar mensen uit angst voor risico’s vaak in blijven vastzitten”.

Maar het voordeel van live spelers is dat ze ook op elkaar kunnen reageren en er op die manier verschuivingen kunnen optreden. „Als het heel druk wordt in de kamer, zullen de bewoners niet meer hun alledaagse gang kunnen gaan. Ze botsen tegen elkaar aan, zoenen de verkeerde partner of brengen elkaar aan het lachen. Ik creëer eigenlijk verandering door chaos”, legt de regisseur uit.

Die chaos is dan wel tot in de puntjes geregisseerd. Voor alle zeventien spelers heeft Ahlbom alle bewegingen en contactmomenten met de andere in honderden cue’s vastgelegd. Om overzicht te houden op de hele choreografie, speelt hij deze keer zelf niet mee en filmt hij elke doorloop om thuis minstens drie keer opnieuw te bekijken. Ahlboms vaste spelers Silke Hundertmark en Reinier Schimmel blijven ook aan de kant en assisteren als repetitor. „Het is een hele klus geworden”, verzicht Ahlbom. „Ik wilde eerst nog veel meer mensen op toneel, maar ik moet er nu niet aan denken wat voor extra werk dat nog had opgeleverd.”

Net als bij twee eerdere voorstellingen zijn de muziekcomposities van Leonard Lucieer, gitarist van de alternatieve rockgroep Alamo Race Track. Lucieer speelt niet live mee, maar zijn intense laid back muziek is onder meer te horen uit een platenspeler en radio.

Ook herkenbaar is de ouderwetse huiskamer als decor. „Die past nu eenmaal het beste bij de thema’s van mijn voorstellingen”, zegt Ahlbom. “Het gaat bij mij eigenlijk altijd over het privéleven van mensen en hoe ze daarin met elkaar omgaan.” Helemaal verloren zullen de Ahlbom-adepten zich dus niet voelen. Ze kunnen volgens de regisseur ook best wat aan. “In ‘De Architect’ werkte ik ook opeens met een hele theatertekst en dat werd toen goed ontvangen. Ik hoop dat ik ze nu weer kan verrassen.”


Jakop Ahlbom: ‘Het leven een Gebruiksaanwijzing’. T/m 26 mei, Dansmakers aan het IJ op bedrijventerrein De Overkant (voormalig Stork-terrein), Amsterdam Noord. Inl.: jakopahlbom.nl, kaarten via theaterbellevue.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten