woensdag 27 februari 2013

Europe Now - 'Eldersland' Theater Rast

"Europa wordt één en klein"

Foto Jean van Lingen


Ik ben een Amsterdammer! Ik kan niet leven zonder supermarkt op iedere straathoek. Voor mij groeien de sinaasappels in oranje netjes”, roept Kasim in een sleutelscène van ‘Eldersland’ van theatergezelschap Rast. In de voorstelling wordt de twintiger heen en weer geslingerd tussen zijn vertrouwde leven in Amsterdam en de vurige wens van zijn moeder om samen terug te keren naar de familiegrond in Turkije.

‘Eldersland’ gaat morgen in het Amsterdamse Podium Mozaïek in première en is de Amsterdamse bijdrage voor Europe Now, een programma dat intercultureel theater in de Europese steden wil stimuleren.

Na afloop van een repetitie in Mozaïek noemt regisseur Şaban Ol het verhaal van Kasim  „archetypisch” voor veel Europese stadsjongeren. „Kinderen en kleinkinderen van de immigratiegolf uit de jaren vijftig en zestig leven vaak met een dubbele identiteit. Ze spreken vier talen, zitten op Facebook en gaan liever naar Italië op vakantie dan naar Turkije. Maar tegelijkertijd vinden hun ouders dat ze nog met een Turkse moeten trouwen en later in hun thuisland voor hen moeten zorgen.”

Toch ziet Ol maar weinig Kasims terug op het toneel. „55 procent van Amsterdam is van andere komaf. Maar als je naar de gezelschappen en hun voorstellingen kijkt, zie je daar bijzonder weinig van terug. Het Rijk stelde ooit nog als subsidievoorwaarde dat theater divers moest zijn, maar ook dat is nu helemaal van de baan.”

Ter bevordering van het interculturele theater richtte Rast in 2011 met vijf podia uit verschillende Europese steden het theaternetwerk Europe Now op. Samen willen ze reflecteren op de veranderende Europese identiteit, daarover nieuwe teksten lanceren en deze met elkaar uitwisselen. Rast ging hiervoor in Amsterdam een verbintenis aan met Podium Mozaïek.

Met geld van het Europe Culture Programme liet elk theater alvast één nieuw toneelstuk over het multiculturele Europa schrijven. Het Riksteatern uit Stockholm presenteerde bijvoorbeeld een tekst over de toegenomen islamangst in Zweden en het Ballhaus Naunynstrasse uit Berlijn maakte politiek theater over de Europese immigratiewetgeving.

Rast benaderde schrijfster Anouk Saleming voor de Amsterdamse bijdrage. In haar tekst ‘Eldersland’ erft Kasim een stuk familiegrond in Turkije, dat al generaties van vader op zoon overgaat. Verkopen wil hij niet, er gaan wonen ook niet. Als hij bezoek krijgt van een onbekende vrouw, raakt hij in de war over zijn eigen identiteit.  
Saleming zoomt in op één specifieke familie. „Maar ik hoop dat ik met dit kleine verhaal tegelijkertijd grotere Europese thema’s laat zien”, vertelt ze in de repetitiestudio van Mozaïek. „Veel immigranten worstelen immers met hun identiteit en hebben nog een stuk grond of een huis in hun land van afkomst.”

Inspiratie haalde de auteur uit boeken en films en uit de familieverhalen van Ol en de gemêleerde cast: de Israëlische Eran Ben-Michaël, Nederlandse Marcel Faber, Curaçaose Paulette Smit en Turks-Nederlandse Robin Steegman.

De vier acteurs zullen ‘Eldersland’ ook in de partnersteden Istanbul, Londen en Berlijn spelen. In mei organiseert Rast samen met Podium Mozaïek in Amsterdam het Europe Now Festival. Vier theaters uit het netwerk zullen dan hun voorstelling over het nieuwe Europa laten zien en bespreken in debatten en talkshows. „Ik ben heel nieuwsgierig wat de verhalen van de andere grote steden zijn en in welke vorm de theatermakers ze gegoten hebben”, vertelt Ol. „Zou de Nieuwe Europeaan bestaan? En wat zijn de verschillen tussen de Nieuwe Nederlander en de Nieuwe Zweed? Daar ben ik heel benieuwd naar.”

Tijdens het festival wil de regisseur ook met de partners bespreken hoe ze nog meer steden kunnen betrekken en hoe ze hun tourschema’s verder kunnen uitbreiden. „Europa wordt één en klein”, meent Ol. „Je kunt niet meer blijven vastzitten in je eigen land.”

‘Eldersland’ van Theater Rast t/m 2/3 in Podium Mozaïek, Amsterdam. 13 t/m 29/3 Europese tournee, 5/4 t/m 11/5 Nederlandse tournee, Europe Now Festival 8 t/m 12/5. Inl.: rast.nl, europenowblog.org.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten