donderdag 7 februari 2013

'The New Forest - Het begin' Wunderbaum

Wunderbaum gaat op zoek naar nieuwe orde„Zwarte Piet is ok. He’s black but he’s ok.” Elke keer als acteur Walter Bart dat zegt, mogen actrices Maartje Remmers en Marleen Scholten hem met grote knotsen slaan. Beurtelings beuken ze op hem in. Met moeite en een verbeten blik blijft Bart overeind. „Ik vind dat het nog veel langer door mag gaan”, roept acteur Matijs Jansen na tien slagen vanaf de tribune. „Het mag ook best harder! Maar pas wel op voor zijn nieren en zijn gezicht.”

Het gaat er hard aan toe tijdens de repetities van The New Forest - Het Begin, de nieuwe voorstelling van Wunderbaum die vanavond in de Rotterdame Schouwburg in première gaat. De acteurs volgden ter voorbereiding zelfs kickboksles. „We willen in deze voorstelling al onze conventies, normen en waarden er letterlijk bij elkaar uitslaan”, vertelt Remmers na afloop in de artiestenfoyer. „We breken onze samenleving af”, vult actrice Wine Dierickx aan. „De democratie moet begraven om daarna blanco iets nieuws te kunnen opbouwen.”

Dat nieuwe is ‘The New Forest’ (TNF), een toekomstige, alternatieve samenleving waaraan Wunderbaum de komende vier jaar wil bouwen. Daarvoor onderzoekt de acteursgroep in elk van zijn voorstellingen een ander maatschappelijk onderwerp. In de eerstvolgende voorstelling De komst van Xia is dat bijvoorbeeld de ideale machtsstructuur. „We gaan daarin met het publiek een machtsexperiment uitvoeren. We kunnen er nog niet teveel over zeggen, maar we vestigen onze hoop op een Chinees meisje”, zegt Remmers.

Om inspiratie op te doen schakelde Wunderbaum deskundigen in uit verschillende bedrijfstakken. Twee rechters uit Rotterdam komen bin-nenkort praten over rechtssystemen. Studenten van St. Joost in Breda gaan restaurants ontwerpen. En communicatiebureau KesselsKramer werkt aan de identiteit van de nieuwe samenleving. Op de website thenewforest.nl kan het publiek het hele werkproces volgen. Wunderbaum en haar partners delen op dit platform al hun ideeën, ontwerpen, interviews, tekeningen en filmpjes.

Ontwerpers van Bureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) gaan enkele TNF-ideeën ook omzetten in concrete architectonische bouwwerken. Daarvoor stelde de stad Rotterdam het betonnen dak van het voormalige station Hofbogen ter beschikking. In april begint het bureau met het bouwen van een installatie voor De komst van Xia, die in mei en juni als locatievoorstelling op het dak zal spelen. „We gaan proberen om macht voelbaar te maken”, zegt Elma van Boxel van Bureau ZUS. „Het wordt waarschijnlijk een soort van panopticum, een gevangenis als een ronde schil met in het midden een wachtpost.”

Om zijn vaste publiek te verleiden deze lente naar de Hofbogen af tereizen, speelt Wunderbaum nu eerst in de theaters The New Forest - Het Begin. „We komen eerst naar ons publiek toe om uit te leggen waarom we behoefte hebben aan die nieuwe samenleving”, legt Remmers uit. „We proberen de frustraties en tegenstrijdigheden te benoemen die we bij de huidige maatschappij voelen.”

Voor deze introductievoorstelling liet het gezelschap zich inspireren door het boek De Nieuwe Democratie van socioloog Willem Schinkel. De makers hebben veel met hem gesproken. Remmers: „Ook Schinkel vindt dat we nu niet meer kunnen uitgaan van een democratie die door de oude Grieken bedacht is. Volgens hem moeten we gaan experimenteren met alternatieve vormen. We moeten afstand nemen van wat hij Museum Nederland noemt.”

Voor Het Begin ontwierp Bureau ZUS een grote ronde tafel die aan het eind van de voorstelling als een soort UFO naar beneden komt. „Geïnspireerd op Dr. Strangelove houden de spelers aan de tafel een bijeenkomst over de toekomstplannen van TNF”, legt ontwerpster Van Boxel uit. „In het midden hebben we een maquette van de Hofbogen gebouwd. TNF zal er door middel van projecties in groene vlekken als een rizomatische structuur op groeien.” TNF hoopt zich als een olievlek te verspreiden over internet, voorstellingen, mensen en steden. Hoe de nieuwe samenleving er over vier jaar uitziet, weet nog niemand. „Dat is het leuke aan het hele idee. Gaandeweg gaan we steeds nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe ideeën opdoen”, zegt Dierickx. „Misschien mislukt het gigantisch en loopt iedereen wel weg. Of breekt de revolutie uit.”

Inl.: The New Forest - Het Begin, tournee door Nederland en België t/m 16 maart. thenewforest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten