vrijdag 25 januari 2013

Verhuizing Boom Chicago


„Eindelijk een echt theater!”


„Eindelijk een echt theater! Kleedkamers met douches! En loopbruggen om het licht in te hangen. We hoeven nooit meer een ladder te pakken!” Saskia Maas, zakelijk leider van comedygezelschap Boom Chicago, heeft net van de gemeente de sleutel van het Rozentheater in Amsterdam gekregen. Met enkele medewerkers loopt ze voor het eerst een rondje door het gebouw. Giechelend zoeken ze naar lichtknopjes en vallen van de ene verbazing in de andere. „Wat gaaf! Wat een ruimte jongens! We gaan nog verdwalen. We kunnen hier een ‘Cirque du Soleil’ show gaan geven!”

Hoe anders is de stemming enkele dagen eerder in het gebouw. De vertrekkende stichting Rozentheater, die sinds 1994 theater voor jongeren programmeerde, is nog druk met het opruimen en verkopen van de laatste inboedel. “Het zijn vreemde dagen”, vertelt algemeen directeur Maritska Witte na afloop van een openbare verkoop. “Gelukkig wisten al lang dat we zouden sluiten en hebben we in fases afscheid kunnen nemen. Ik ben blij dat we nog zoveel hebben kunnen verkopen en daarmee een ontslagvergoeding aan enkele medewerkers kunnen uitbetalen. De gemeente betaalt geen frictiekosten.”

De stichting had zelf besloten uit het gebouw te vertrekken. „In het nieuwe kunstenplan moest een aantal theaters sluiten en we wilden de gemeente voor zijn”, vertelt Witte. Een deel van de medewerkers bouwt nu samen met partners Theater Bellevue, Jeugdtheater de Krakeling en de Toneelmakerij aan een netwerkorganisatie voor theaterparticipatie en -educatie. Het huurt daarvoor onder de voorlopige naam De Rozen ruimte in het Compagnietheater.

Voor het commerciële Boom Chicago komt de verhuizing op het juiste moment. Het comedygezelschap is langzaamaan uit zijn locatie op het Leidseplein gegroeid. Sinds 2011 deelt Boom Chicago het Leidsepleintheater met de nachtbar ‘Chicago Social Club’ en  beide bedrijven zijn elkaar steeds meer in de weg gaan zitten. „Als theater moeten we het publiek na afloop van de voorstelling meteen weer wegsturen en de feesten van de Social Club kunnen nu pas laat in de avond beginnen”, legt Maas uit. Om beide bedrijven verder te laten ontwikkelen, besloten de partijen om op een aparte locatie verder te gaan.

Boom Chicago is niet van plan om veel te verbouwen aan het Rozentheater. „Het gebouw is echt schitterend achtergelaten. Wat we nog gaan doen, is vooral cosmetisch”, vertelt Maas.  „Nu is het hier een allegaartje van kleuren. Wij willen meer een industrial gevoel creëren met veel grijs- en bruintinten en vintage meubels.”

De grote theaterzaal moet een „warme, intieme sfeer” krijgen. Boom Chicago wil daarvoor de tribune vervangen door tafeltjes met stoelen en een 'vip-couch'. Er zal uiteindelijk plaats zijn voor 250 bezoekers per show, maar met ruim 100 komt Boom Chicago al uit de nieuwe huurkosten.

Woensdag gaat het theater alweer open voor publiek. „We zijn gewend om op locatie spelen en snel op te bouwen”, verklaart Maas. „Terwijl we gestaag aan de nieuwe inrichting werken, spelen we alvast de voorstelling ‘Baby I like it Raw’. Het publiek krijgt daarmee een voorproefje van de nieuwe speelplek en van de nieuwe show.” Als op 21 mei de nieuwe voorstelling ‘Seven Deadly Dutch Sins’ in première gaat, moet het theater helemaal opgepoetst zijn.

Maandag neemt Boom Chicago afscheid van het Leidsepleintheater. Voorafgaand aan een groot feest spelen de huidige cast en oud collega’s de voorstelling ‘Bye Bye Leidseplein’. Daarna verhuizen de kenmerkende rode ‘Boom Chicago’-lichtletters naar de Rozengracht. De naam Rozentheater zal niet geheel verdwijnen. „We hebben voor de titel ‘Boom Chicago @ Rozentheater’ gekozen”, vertelt Maas. „Een stukje gevoel voor geschiedenis vind ik wel belangrijk.” Oud-directeur van het Rozentheater Maritska Witte is blij dat het theater zijn publieksfunctie blijft behouden. „Ik denk dat we met z’n allen wel een keer gaan kijken.”

Boom Chicago: 28 jan ‘Bye Bye Leidseplein’, 30 januari tot en met 27 april ‘Baby I like it Raw’, vanaf 21 mei (previews vanaf 10 mei) ‘Seven Deadly Dutch Sins’, boomchicago.nl
De Rozen: rozentheater.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten