maandag 14 januari 2013

Reportage 'De NUTtige Winkel' Het NUT

Griekse agora in Utrecht
'SALE! Griekenland in de uitverkoop’ stond op een metersbrede Griekse vlag aan de gevel van het Utrechtse Theater Kikker. Het was enkele dagen lang het uithangbord van een theaterproject van het NUT (Nieuw Utrechts Toneel). Totdat enkele jonge mannen de vlag in de nacht van vrijdag op zaterdag in stukken sneden. De combinatie van de tekst met de vlag was een belediging voor het Griekse volk. Artistiek leider Greg Nottrot, die zelf een Griekse moeder heeft, is geschrokken. "We willen met ons project discussie uitlokken, maar niet deze."
Op de begane grond van Theater Kikker runt het NUT deze maand ‘De NUTtige Winkel’, een ‘pop-up’ markt met Griekse producten. De theatermakers stallen geïmporteerde honing, dolma’s en olijfolie uit in speciaal ontworpen winkelschappen van houten kratten. Daarin ligt ook eigen ‘NUT design’, zoals een ‘Potje Plato’ dat bestaat uit een jampotje gevuld met Griekse wijsheden en een ‘Plate Repair Kit’ dat zowel een bord om stuk te gooien als lijmsetje bevat. ‘Gun uzelf deze bevrijding en gooi het materialisme van u af! Scherven brengen geluk. Hoppa!’, luidt de verkooptekst.

Toch gaat het in ‘De NUTtige Winkel’ volgens artistiek leider Nottrot niet uitsluitend over Griekenland. Met ‘Griekenland in de uitverkoop’ doelen wij ook op de metaforische uitverkoop van een aantal oude Griekse waarden zoals democratie, rechtstaat, cultuur, dialoog en het gezonde lichaam. Het waren jarenlang vanzelfsprekende pijlers van onze samenleving, maar ze lijken nu in heel Europa en met name ook in Nederland onder druk te staan. Het gaat dus zeker ook over ons.”


’s Avonds schuift het NUT de winkelschappen aan de kant voor een theatraal programma in het teken van die figuurlijke uitverkoop. Vanaf een uitgeschoven tribune of aan lange biertafels kan het publiek academische lezingen, filosofische discussies en interviews volgen. De acteurs spelen tussendoor ‘Work in Progress’. We willen met de winkel vooral dingen uitproberen en inspiratie opdoen”, legt Nottrot uit. De allermooiste voorstellingen maken we in het najaar wel.”
Nottrot moet zijn stem kracht bijzetten, want op de achtergrond bereiden productiemedewerkers en acteurs het avondprogramma voor. Tussen het winkelende publiek houdt presentator Oscar Kocken een voorgesprek met de voormalig dakloze Ron die die avond zijn levensverhaal zal komen vertellen. En in een andere hoek oefent de Griekse muzikant Takis Sideris met zijn bouzouki (langhalsluit) Nederlandse crisisteksten op Griekse melodieën. Terwijl hij overtuigend ‘Pak de ander zijn geld af voor ze het jou doen’ en ‘Daar is geen hoop’ zingt, verkoopt de publiciteitsmedewerker aan een geïmproviseerde bar Mythosbier, Retsina en Ouzo.
De drukke winkel is precies waar Nottrot al jaren van droomt. We zoeken met het NUT al vanaf het begin naar manieren om het publiek op een democratische manier bij het maakproces te betrekken. Het fijne van een winkel is dat het toegankelijker is dan theater. Het publiek kan hier - net zoals op een Griekse agora - elkaar ontmoeten en van gedachten wisselen. Ze zijn helaas nog niet op de uitnodiging ingegaan, maar ik zou het liefste ook de mannen die ons geveldoek vernielden hier aan het publiek hun verhaal laten vertellen.”
Inl.: De NUTtige Winkel: Ganzenmarkt 14, Utrecht (begane grond van Theater Kikker), t/m 26 januari dagelijks geopend vanaf 13.00 uur, nuttigewinkel.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten