woensdag 3 oktober 2012

Reportage protestweek De Engelenbak

Artiesten hekelen sluiten Engelenbak

„Ik ben een kind van De Engelenbak”, zei Maarten van Roozendaal gisteravond voor zijn optreden in het met opheffing bedreigde Amsterdamse theater. Begin jaren negentig begon de inmiddels gelouterde zanger er als barman. Op aanraden van de directeur gaf hij in de Open Bak schoorvoetend zijn eerste optredens. „Ik heb hier veel gespeeld en peentjes gezweet.”
Acteur en regisseur Helmert Woudenberg sprak dinsdagmiddag op de speciale hoorzitting van de raadscommissie Kunst, Sport en Zorg van de gemeente Amsterdam. „Reactionair”, noemde hij het afschrijven van De Engelenbak. „Op deze manier gaat het amateurtoneel terug naar de buurthuizen en het professionele toneel terug naar zijn ivoren toren. Het is een beslissing uit de tijd dat er nog dienstmeisjes rondliepen.”

Maandag was met het overhandigen van een petitie van 11.000 hand- tekeningen aan Marco de Goede (GroenLinks), voorzitter van de raadscommissie, het officiële startschot gegeven van een actieweek. Het theater haalt alles uit de kast om de gemeente te overtuigen dat De Engelenbak moet blijven. „Ons lot ligt nu in jullie handen”, zei Pia van den Berg, directeur van De Engelen- bak, tegen De Goede. Theatermakers als Ruud Weisman, Paul de Leeuw, Hans Croiset en Gerardjan Rijnders hebben inmiddels protestbrieven naar gemeenteraadsleden geschreven. |
In juni gaf de Amsterdamse Kunstraad een negatief subsidieadvies. De functie van De Engelenbak zou overgenomen zijn door de buurttheaters. Vorige week nam het college van B en W dit advies over. Wethouder Carolien Gehrels (cultuur) gaf aan dat De Engelenbak het gebouw wel mag blijven huren en commercieel exploiteren.

Vanaf de oprichting in 1975 richt De Engelenbak zich op amateurkunst en probeert daarbij samen te werken met professionele theatermakers. Vermaard is de Open Bak, een open podium voor beginners. „Wij zijn het meest laagdrempelige podium van de stad. Wij vragen nooit naar papieren”, vertelt artistiek projectleider Ben Lansink. „Het is hartverwarmend dat mensen van alle generaties en leeftijden vanmiddag teruggekomen zijn.” Zo’n honderd enthousiaste Engelenbakfans stonden de directeur maandagmiddag bij. Onder begeleiding van een Amsterdams straatorkest waren ze in optocht van Theater De Engelenbak naar het Stadhuis getrokken. Ze droegen daarbij span- doeken en T-shirts met namen van bekende artiesten die ooit in het theater zijn begonnen. Zelfs het beeld van Spinoza droeg een actieshirt, en ook de denker vroeg zich af: ‘Wie is er niet begonnen?’

„Indrukwekkend”, noemde gemeenteraadslid De Goede het protest, dat eindigde in een flashmob bij het stadhuis. Hij wilde nog geen inhoudelijk commentaar geven, maar vond het wel „mooi dat zoveel mensen laten zien dat ze hart hebben voor een organisatie”.
Naast medewerkers, publiek en amateurs liepen er bij de protestmars opvallend veel jonge cabaretiers mee. Zij kunnen in De Engelenbak hun theaterprogramma’s uitproberen. „Het is een plek waar je op je bek mag gaan”, vertelt Henry van Loon. „Ik heb in De Engelenbak dingen gedaan die ik daarna gelukkig nooit meer gedaan heb. Mensen denken dat je in de vakantie een programma schrijft en dat het dan af is, maar dat is niet zo. Je moet materiaal eerst uittesten. Als cabaretier moet je
uren kunnen maken.” Voor collega Carolien Borgers is het theater een „nummer één uitprobeerplek. Het is ook de enige plek waar het publiek echt snapt wat try-outen is. ”Ronald Goedemondt durft er „de grootste risico’s te nemen”.

Ook artiesten als Youp van ’t Hek, Brigitte Kaandorp en Paulien Cornelisse zijn ooit in De Engelenbak begonnen. Zij treden in deze actieweek op als ambassadeurs en spelen in De Engelenbak benefietvoorstellingen. Op 8 november stelt de gemeenteraad het nieuwe kunstenplan vast. De kans dat het theater nog subsidie gaat krijgen, lijkt klein. De Engelenbak blijft geloven in een oplossing. „Ik hoop op de creativiteit en flexibiliteit van het gemeentebestuur. Als er een politieke wil is, is er ook een weg naar geld”, zegt directeur Van den Berg. „We blijven vechten tot het bittere eind.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten