maandag 16 juli 2012

Interview 'Piece' Nicole Beutler


Activistische dansexplosie

PIECE, foto Jean van Lingen
Met een songtekst van Beyoncé schudden de spelers van Piece het publiek wakker: Listen / To the song here in my heart / A melody I start but can't complete
Listen / To the sound from deep within / It's only beginning to find release
Het is tijd om naar hen te luisteren! Ze maken zich namelijk boos over de wereld. Over bezuinigingen op de sociale en culturele infrastructuur, over ongelijkheid in de samenleving én over racistische spreekkoren van voetbalsupporters - ‘Weeee gaaan ooooop Jódenjacht’.

Choreograaf Nicole Beutler (43) maakte Piece op uitnodiging van Frascati Producties voor het Breakin'Walls WINTER Festival. “Toen we begonnen met repeteren zaten we midden in alle demonstraties tegen de culturele bezuinigingen. Aan veertien jongeren tussen de 16 en 23 jaar heb ik gevraagd wat hén raakt. Wie zijn hun helden? Hieruit kwamen teksten, gedichten en YouTube filmpjes, van Steve Jobs, Mandela, Boedha en Beyoncé tot Toon Tellegen.”

In Piece wisselen de spelers de ideeën van hun helden af met teksten uit de TED-Talk How to start a movement van Derek Sivers en het pamflet Indignez-vous (Verontwaardigt U) van de 93-jarige Franse diplomaat Stephane Hessel. “Deze teksten roepen op tot verzet tegen maatschappelijke misstanden en veroordelen apathie bij jongeren”, vertelt choreograaf Beutler. Schrijfster Magne van den Berg creëerde een logische lijn in het tekstmateriaal. Terwijl ze uitdagend het publiek aankijken, slingeren de spelers het resultaat met veel vechtlust de zaal in. “De slechts denkbare houding is onverschilligheid en zeggen ik kan er niets aandoen, ik red me wel.” herhalen ze in koor. Of later: “Het is aan ons om een maatschappij te hebben waar we trots op zijn.”

“De voorstelling is echt ‘in your face’”, vertelt speler Michelle Huisman, 22 jaar en derdejaars Media en Cultuur. ”We willen het publiek tot nadenken aanzetten.” Choreograaf Nicole Beutler geeft toe dat het allemaal een beetje idealistisch is. Maar zegt: “Stiekem geloof ik ook wel dat we samen de wereld beter kunnen maken. De titel Piece is met opzet een woordspeling.”

De performers spreken de teksten als één koor uit. “Ik hou van grote groepen, die samen met één stem spreken. Daar gaat een enorme kracht vanuit”, vertelt Beutler. “We moeten elkaar natuurlijk niet dom gaan volgen. Maar vanuit alle individuele krachten kunnen we samen iets groots verwezenlijken.” Na de audities in Frascati wilde de choreograaf dan ook het liefst iedereen aannemen. “Samen straalden ze zoveel energie uit.” Uit financiële overwegingen moest ze zich uiteindelijk beperken tot veertien.

De teksten zitten vooral in het tweede deel van de voorstelling. In het begin van Piece drukken de performers hun strijdlust in pure beweging uit. Samengesmolten tot één groot rebellerend lichaam dansen ze op
broeierige beats van producer Gary Shepherd, ook bekend als dj Alec Smart. Shepherd componeerde voor de voorstelling een mix van cinematic hiphop, moombahton, acid-electro en een vleugje metal. “Ik wilde muziek maken die past bij de leeftijd van de dansers, maar die niet klinkt zoals de clichématige tienermuziek op TMF. De muziek moest doorregen zijn met rebellie, als een tegenpool voor commerciële ‘achteroverleunmuziek’.” Shepherd ziet de voorstelling op Lowlands wel zitten. “We are going to blow the roof off the tent!”

Als dansstijl koos choreografe Nicole Beutler ‘popping’, een danstechniek gebaseerd op het snel spannen en ontspannen van spieren. “’Popping’ staat voor kracht en beheersing. Dat vond ik wel passen bij het felle activisme in de voorstelling.” Breakdancer Shailesh Bahoran leerde de dansers verschillende bewegingen. Hieruit koos Beutler haar favoriete poses en mixte die tot een nieuwe eigen choreografie.

In het begin van de voorstelling zijn de bewegingen nog strak en kort. Poserend in grijze schooluniformen met netjes opgetrokken kousen, knikken de dansers braaf in koor. Daarna barst een krachtige, steeds wilder wordende choreografie los. De broeierige beats van Shepherd stouwen door. Het lichtontwerp van Minna Tiikkainen gaat steeds meer stroboscopisch pompen en flitsen. “We eindigen al headbangend en schreeuwend. Een half uur lang staan we gewoon heel hard te dansen en geven we alles wat we hebben”, vertelt speler Michelle Huisman. “Het wordt een explosie van kracht en energie.”


PIECE is een project van Frascati Producties / Nicole Beutler / nbprojects i.s.m. Magne van den Berg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten