vrijdag 8 juni 2012

Reportage Robodock 2012


Parade van de nacht

 
Een stoere parade, zo zou je Robodock kunnen noemen. Ook op dit zomerfestival is er theater, poffertjes en pizza. Maar in plaats van Prosecco drinkende yuppen op hakken stroomt het festivalterrein vol met alternatieve avonturiers op kisten of wandelschoenen. Handig, want de feestlocatie is geen zonverlicht stadspark, maar een nachtelijke vrijplaats aan de rafelrand van de stad.

Net als haar eerste editie in 1988 neemt Robodock dit jaar het ADM terrein in het Amsterdamse Westelijke Havengebied over. Tussen de natuur, zeecontainers en een woonwagenkamp in presenteert het drie nachten op rij rauwe industriële performances en installaties. De locatie is zoals altijd mooi aangekleed met creatieve sculpturen van restmetalen, geschilderde infobordjes van schroothout en fietshekken van pallets. De sfeervolle belichting geeft het geheel iets sprookjesachtig.
Robodock kondigde het al bij eerdere edities aan, maar dit jaar zal het festival dan echt voor de allerlaatste keer georganiseerd worden. Het festival zou zijn moegestreden na herhaalde conflicten met festivallocaties.  Met een theatrale reis door de onderwereld neemt het festival alvast een voorschot op het einde. Bezoekers checken in net voor zonsondergang. ‘Ready 2 die?’ vraagt een bordje bij de ingang. Waarna het publiek door een rood fluwelen hemel- en hellepoort het land der levenden achter zich laat. Verschillende straatartiesten wijzen het publiek op haar vernieuwde status. Een gemaskerde figuur met horens toont een lege zandloper, een vrouw loopt rond met een strop om haar nek en overal doemt spectaculair hellevuur op.

Centraal op het ADM terrein staat een vervallen paviljoen, dat verschillende beeldende kunstenaars en performers tot een groot levend kunstwerk omvormen. Op de buitenmuren van de ruïne spelen doorlopend kleine en grote voorstellingen, die allemaal verwijzen naar symbolen uit de Griekse, Noorse of Egyptische mythologie. Vuurwatervallen, vuurspuwende monsters en explosieven vormen een indrukwekkend  alchemistisch vagevuurspektakel. In een gesloopte buitenhoek beklimmen zombies een "wereldboom" richting hemel. Ondertussen trekken mannen met zwarte kappen op hun hoofd een man met vleeshaken omhoog. Gelukkig zijn er ook minder gruwelijke voorstellingen van de onderwereld. Vleermuizen drinken gezellig een kopje thee en twee dames schoffelen frivool in hun een verticale groenten- en bloementuin der lusten. Op het dak troont een dirigerende god in wit gewaad. Ter zijner tijd stort hij een imponerende vuurwaterval naar beneden. Als hij plast, groeit een boom uit het raam.
De live muziek van vooral strijkers klinkt afwisselend dromerig en onheilspellend. De muzikanten begeleiden samen met een groep kernperformers het publiek van de ene naar de andere act. De vervreemdende beelden lopen op die manier vloeiend in elkaar over, net als in een ‘Daliaanse’ surrealistische nachtmerrie waaruit je liever niet ontwaakt.
 
Robodock Festival: Robonights 000, From Dusk Till Dawn. Gezien 7/6, ADM terrein in Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten